فشار خون بالا از جمله مشکلات مزمنی است که بعد از سال ها علائم را ظاهر می سازد. به همین دلیل در بیشتر افراد درمان فشار خون بالا زمانی آغاز می شود که اندام ها و بافت های دیگر را دچار مشکل کرده است. در این مقاله با برخی خطرات فشار خون بالا آشنا می شویم.

دروانا:

خطرات فشار خون بالا

فشار خون بالا یا هیپرتانسیون به صورت خاموش و سال ها قبل از بروز علائم آن، به بدن آسیب می رساند. عدم کنترل فشار خون بالا بیمار را ناتوان می کند، کیفیت زندگی را پایین می آورد و حتی با افزایش خطر حمله قلبی می تواند کشنده باشد. حدودا نیمی از افراد مبتلا به فشار خون بالای درمان نشده، در اثر بیماری قلبی ناشی از جریان خون ضعیف (بیماری قلبی ایسکمیک) و بقیه افراد در اثر سکته مغزی جان خود را از دست می دهند.

درمان فشار خون بالا و تغییر در شیوه زندگی می توانند در کنترل هیپرتانسیون به منظور کاهش خطر عوارض مهلک آن کمک کننده باشند. در ادامه برخی از خطرات فشار خون بالا در شرایطی که این بیماری به طور موثر کنترل نشده است را بررسی می کنیم.

فشار خون بالا و قلب

قلب خون را به سراسر بدن پمپ می کند. فشار خون بالای کنترل نشده به چند طریق به قلب آسیب می رساند:

  • بیماری عروق کرونری. بیماری عروق کرونری سرخرگ هایی که خون را به ماهیچه قلب می رسانند را تحت تاثیر قرار می دهد. سرخرگ های تنگ شده در اثر فشار خون بالا در این بیماری اجازه جریان خون آزادانه به قلب را نمی دهند. زمان که خون نمی تواند آزادانه به قلب جریان پیدا کند، شما درد قفسه سینه، حمله قلبی یا بی نظمی ریتم قلب (آریتمی) را تجربه می کنید.
  • بزرگ شدن سمت چپ قلب. فشار خون بالا قلب را برای فعالیت بیش از آن چه برای پمپ کردن خون به سراسر بدن لازم است، تحت فشار قرار می دهد. این عمل موجب ضخیم و سفت شدن بطن چپ (هایپرتروفی بطن چپ) می شود. این تغییرات توانایی بطن در پمپ خون به سراسر بدن را کم می کند. بدین ترتیب فشار خون بالا با ایجاد این شرایط، خطر حمله قلبی، نارسایی قلبی و مرگ ناگهانی قلبی را بالا می برد.
  • نارسایی قلبی. در طول زمان فشار ناشی از فشارخون بالا بر روی قلب باعث تضعیف و تحلیل عملکرد ماهیچه قلب می گردد. در نهایت، قلب به راحتی دچار نارسایی می شود. آسیب ناشی از حملات قلبی نیز این شرایط را تشدید می کنند.

فشار خون بالا و کلیه ها

کلیه ها مایعات اضافی و مواد زائد را از خون پاک می کنند؛ فرآیندی که به سلامت عروق خونی وابسته است. فشار خون بالا می تواند به سرخرگ های داخل شونده و خارج شونده از کلیه ها آسیب رسانده و موجب بروز برخی از انواع بیماری های کلیوی (نفروپاتی) گردد. داشتن دیابت در کنار فشار خون بالا می تواند آسیب را تشدید کند.

  • نارسایی کلیه. فشار خون بالا یکی از شایع ترین علل نارسایی کلیه است. بدین دلیل که فشار خون بالا می تواند به عروق خونی بزرگ منتهی شونده به کلیه و عروق کوچک داخل کلیه (گلرومرولی) آسیب وارد نماید. آسیب به این عروق موجب ناتوانی کلیه ها در پاکسازی موثر خون می گردد. در نتیجه، میزان زیادی از مایعات و مواد زائد در بدن تجمع می یابند. در نهایت شما به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز خواهید داشت.
  • اسکار کلیه (گلومرولواسکلروزیس). گلومرولواسکلروزیس نوعی آسیب کلیوی است که در اثر اسکار گلومرولی ایجاد می شود. گلومرول مجموعه ای از عروق خونی کوچک در داخل کلیه می باشد که مایعات و مواد زائد را از جریان خون پاک می کند. این بیماری توانایی کلیه در پاکسازی مناسب مواد زائد را از بین می برد و منجر به نارسایی کلیه می شود.
  • آنوریسم شریان کلیوی. آنوریسم یک برآمدگی در دیواره رگ خونی است. زمانی که آنوریسم در یکی از سرخرگ های منتهی شونده به کلیه ایجاد می شود، آنوریسم شریان کلیوی نام می گیرد. یکی از علل آنوریسم آترواسکلروزیس است که موجب تضعیف و آسیب به دیواره رگ می شود. در طول زمان، فشار خون بالا در یک شریان ضعیف شده موجب بزرگ شدن بخشی از دیواره و شکل گیری آنوریسم می گردد. آنوریسم ها متلاشی شده و خونریزی داخلی مهلکی را موجب می گردند.

فشار خون بالا و مغز

همانند قلب، مغز نیز برای زنده ماندن و عملکرد مناسب از خون تغذیه می شود. اما فشار خون بالا می تواند مشکلاتی را برای مغز در پی داشته باشد:

  • حمله موقت ایسکمیک. حمله موقت ایسکمیک یا سکته مغزی کوچک یک توقف موقتی و کوتاه در جریان یافتن خون به مغز است. این حمله اغلب در اثر آترواسکلروزیس یا وجود لخته خونی که هر دو در اثر فشار خون بالا ایجاد شده اند، رخ می دهد. حمله موقت ایسکمیک اغلب هشداری برای قرار داشتن شما در معرض خطر سکته مغزی کامل است.
  • سکته مغزی. سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که اکسیژن و مواد غذایی به بخشی از مغز نمی رسد و سلول های مغزی می میرند. فشار خون بالا کنترل نشده با آسیب رساندن و تضعیف عروق خونی مغز، تنگ کردن و شکستگی در آن ها موجب بروز سکته مغزی می شود. فشار خون بالا همچنین موجب شکل گیری لخته های خونی در شریان های منتهی شونده به مغز شده جریان خون متوقف ساخته و عاملی برای سکته مغزی خواهد بود.
دکتر علی عماد زاده

دکتر علی عماد زاده

فوق تخصص نفرولوژی
دكتر علي عماد زاده فوق تخصص کلیه و فشار خون از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، عضو انجمن بین المللی نفرولوژی و عضو انجمن نفرولوژی ایران می باشند.
 
تایید شده: توسط دکتر علی عماد زاده
برگرفته از: وبسایت https://www.mayoclinic.org

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه